dinsdag 15 oktober 2013

Gunung Agung avontuur



Afgelopen zaterdag gingen team Sjaki-Tari-Us de Gunung Agung beklimmen. Om een uur of drie ’s Ochtends begonnen ze met klimmen vanaf 1500 meter hoogte. Ongeveer drie uur hadden ze nodig om tot de top van de vulkaan te komen, die rond de 2700 meter is.  Het is zeker een bijzondere ervaring geweest voor iedereen. Alle klimmers hebben ook verschillende reacties achter gelaten.

Julian:   “Het is de derde keer dat ik Agung heb beklommen en ik vind het nog steeds geweldig als ik de top bereik. De omgeving was erg prachtig om te zien. Eerst moet je door de bossen heen, daarna volgt een rotsachtige gedeelte die alleen maar steeds steiler en zwaarder wordt. Hierdoor krijg je als klimmer een gevoel van opperste voldoening op het moment dat je de top hebt bereikt.  Mooi uitzicht op de top, andere mensen die ook langskomen, en de zonsopgang maakt het allemaal de moeite waard om het nog een keer te doen”.


Anouk: “Het was echt super awesome! In het begin vond ik het wel spannend om te gaan omdat iedereen zei dat het super zwaar was en ik eerst alleen maar met jongens zou gaan, maar toen we eenmaal aan het lopen waren ging het lekker! Het was leuk dat we aan het einde moesten klimmen, dat maakte dat het leuk bleef! Het laatste stukje moesten we wel een stuk harder lopen, waardoor we het de laatste 10 minuten toch wel zwaar hadden. Maar toen we boven waren, waren we dat gelijk weer vergeten! Wat een beautifulsunset en uitzicht! Ik zou het zo weer doen, maar ben bang dat wij het mooiste al gezien hebben!”.


Cheryl:
“Ik heb het ervaren als veel spanning en avontuur. Een mooi uitzicht als resultaat, maakte het de tijd en moeite wel waard. Jammer genoeg heb ik de zonsopgang niet meegemaakt. Dit is wel een reden om het nogmaals te doen, zodat ik de volgende keer wél de zonsopgang kan meemaken en mezelf kan overtreffen!”.


Leonard: “Het was voor mij zelf echt het gaafste wat ik ooit heb gedaan. Het klimmen zelf was het eerste half uur en het laatste half uur een beetje zwaar, maar toen we op de top aankwamen vergeet je alles. Zeker nog een keer doen”.


Niels:    “Het was een super gave ervaring en enorm gaaf boven op de top. Het klimmen zelf vond ik niet zo zwaar, wel erg leuk. Het laatste half uur was zwaar. Ik vond het klimmen erg leuk en het op de top komen was een fantastisch doel. Ik zou het graag nog een keer willen doen, los gezien van het feit dat ik het waarschijnlijk niet mooier te zien krijg als deze keer”.


Jonathan:         “Ik vond het klimmen erg zwaar. Vaak waren er momenten geweest dat ik dacht om te stoppen en terug te gaan naar beneden. Gelukkig bleef ik gewoon doorgaan en op het moment dat ik de helft had bereikt ging het steeds makkelijker. Uiteindelijk de top bereikt en ik kon alleen maar één woord bedenken, fantastisch. De terugweg naar beneden was iets zwaarder, maar dat maakte niet zoveel meer uit. Ik heb iets gedaan wat ik dacht nooit te kunnen doen. Het was een geweldige ervaring en ik ben van plan om andere berg- of vulkanen te beklimmen”.


Blijf ons volgen en krijg steeds updates over nieuwe avonturen van Sjaki-Tari-Us!

maandag 7 oktober 2013

Gunung Agung

Gunung Agung
De grootste en hoogste bezienswaardigheid van Bali is de Gunung Agung. Dit is de hoogste vulkaan van Bali en ligt in de provincie Karangasam. De vulkaan is officieel 3031 meter hoog en tekent het gehele landschap van het oosten van Bali. De vulkaan is zo hoog dat de wolken er niet langs kunnen maar zich verzamelen aan de west kant van de vulkaan waardoor deze streek erg groen en vruchtbaar is. De oostkant is daar in tegen erg droog en hier valt weinig tot geen neerslag.
Voor de Balinese bevolking heeft de vulkaan een speciale betekenis omdat zij geloven dat de berg een replica is van de berg Meru, het centrale punt van het universum volgens een legende van de Hindu’s.
De Gunung, wat berg betekend in het Indonesisch, Agung is voor de laatste keer uitgebarsten in 1963. Tijdens deze uitbarsting zijn iets meer als 1900 mensen omgekomen. Op miraculeuze wijze is de moedertempel van Bali, Besakih gespaard gebleven. Deze tempel ligt hoog op de vlanken van de vulkaan en is volgens de Balinezen gespaard gebleven door de goden die de eruptie hadden veroorzaakt om hun kracht te laten zien.
Gunung Agung is naast een heilige berg voor de Balinezen ook een uitdagende trektocht voor toeristen die het eiland bezoeken. De Balinezen beklimmen de vulkaan ook maar om te offeren aan de goden. Toeristen zullen misschien meer op het adembenemende uitzicht letten en genieten van hun prestatie die ze hebben geleverd door de vulkaan te beklimmen.
Om de Agung te beklimmen zijn er twee routes beschikbaar. De ene is ongeveer 3,5 uur en vertrekt van de Pasar Agung tempel dicht bij het plaatsje Selat. De lange route vertrekt van de Besakih tempel en duurt ongeveer 5 tot 6 uur om tot het hoogste punt te klimmen.

12 oktober 2013 vertrekt een team van vrijwilligers, stagiaires en Balinese staff om naar de top te klimmen via de route vanaf de Pasar Agung tempel.